Василь Яніцький: Потрібно активно захищати державну мову для уникнення мовних конфліктів в майбутньому

Народний депутат України фракції Партії «Блок Петра Порошенка», заступник Голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Василь Яніцький прокоментував рішення Конституційного Суду щодо так званого «мовного закону».

Василь Яніцький нагадав, що вчора Конституційний Суд прийняв рішення про визнання неконституційним Закону України «Про засади державної мовної політики», проголосованого у 2012 році.

«Конституційний Суд дійшов висновку, що так званий «мовний закон» був прийнятий Парламентом з порушеннями процедури, а відтак має бути визнаний неконституційним», − розповів Василь Яніцький.

«Водночас, потрібно відзначити, що минулого року українським парламентом були прийняті важливі нормотворчі акти щодо введення мовних квот на радіо і телебаченні. Сьогодні більша частина ведучих переходить на українську, але з новими викликами, в тому числі, з російською агресією на Сході України,. Тож нам і надалі потрібно активно захищати державну мову для уникнення мовних конфліктів в майбутньому», − підкреслив Яніцький.

За його словами, чиновники мають  розвивати українську мову власним прикладом, розмовляти та виступати державною мовою.

«Для українських чиновників не повинно бути жодних мовних квот. Принципове використання рідної української мови в усіх державних установах на 100 відсотків навіть не повинно обговорюватись», − резюмував Василь Яніцький.