Сергій Паладійчук: Громадський бюджет Рівного дає можливість реалізовувати інфраструктурні проекти

Сьогодні, 12 червня, в Рівному розпочалися попередні громадські слухання проектів Громадського бюджету 2018 року. До слова, цьогоріч вперше введено формат публічних обговорень.

За словами Секретаря Рівнеради, депутата від партії «БПП «СОЛІДАРНІСТЬ» Сергія Паладійчука такий формат додасть ще більшої прозорості процесу затвердження проектів, які фінансуватимуться з бюджету міста.

Обговорення триватиме два дні, сьогодні 12 червня і завтра, 13 червня. На нього запросили авторів проектів, членів координаційного комітету, представників управлінь виконавчого комітету Рівненської міської ради і громадськості.

gromadskyy_byudzhet

«Це лише попереднє заслуховування проектів, рішення не приймаються, нічого не голосується. Зараз ми фактично з’ясовуємо концептуальну можливість того чи іншого проекту. Якщо аналізувати подані проекти, то в попередні роки лідером було управління культури, багато громадян подавали культурологічні проекти. Нині заявники більшу увагу звернули на інфраструктурні проекти, пов’язані з управлінням житлово-комунального господарства. І це підтверджує тенденцію, яка існує в Україні та Європі, що громадський бюджет більшою мірою дає можливість реалізовувати інфраструктурні проекти», – розповів Сергій Паладійчук.

До слова, цьогоріч на Громадський бюджет Рівного подали рекордну у порівнянні з минулими роками кількість проектів, а саме 110 на загальну суму 74 мільйони 153 тисячі 723 гривень. З них – 56 великих на суму 62 мільйони 760 тисяч 441 гривні і 54 малих проектів на суму 11 мільйонів 393 тисячі 282 гривні. Загалом проекти подав 71 автор-заявник.

Найбільше проектів – 32 – подано щодо сфери комунального господарства, 20 проектів стосується сфери культури, 17 – спорту, 12 – освіти, 7 – соціального захисту, 4 – інформаційних технологій, по 3 – з галузей дорожнього господарства та навколишнього середовища, 2 проекти стосуються велоінфраструктури та по одному щодо громадського порядку, енергозбереження, охорони здоров’я і транспорту.

Обговорення і доопрацювання проектів триватиме до середини вересня, після чого до 1 жовтня 2018 року відбуватиметься голосування.