Олександр Данильчук: Ми не можемо перед кожними виборами змінювати правила гри

Голова Рівненської обласної ради, депутат від партії «БПП «СОЛІДАРНІСТЬ» Олександр Данильчук взяв участь у круглому столі «Регіональні публічні обговорення проекту Виборчого кодексу України. Фінансове та матеріально-технічне забезпечення підготовки та проведення виборів», що пройшов 13 липня в Рівному.

На думку Олександра Данильчука, прийняття Виборчого кодексу – питання не просто актуальне, а давно є нагальним для України.

«Ми не можемо перед кожними виборами змінювати правила гри на догоду політичним партіям. Цей документ закріпить їх раз і назавжди – і для виборів у парламент, і для місцевих виборів», – зазначив Олександр Данильчук.

a4ea9a61d57d0b

За словами Олександра Данильчука, ще з 2006 року, коли він був обраний головою  Рівненської обласної ради, не раз порушували питання щодо створення Виборчого кодексу та внесення відповідних змін до Конституції. Однак справа зрушила з місця лише минулого року, коли 7 листопада Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект Виборчого кодексу № 3112-1.

Документ передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на парламентських виборах, а також зміну виборчої системи на місцевих виборах. До документу було подано рекордну кількість поправок – 4400. Аби їх опрацювати, у лютому цього року у Верховній Раді створили робочу групу, яка має підготувати документ до розгляду у другому читанні.