Сергій Васильчук: «До перевірених міських програм, додалася перспективна»

Рівне останніми роками перетворилося на своєрідну Мекку реформування житлово-комунальної сфери. Щоправда, якщо раніше до нас з інших міст приїжджали вивчати практику підтримки міською владою об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, то згодом – аби перейняти набутий рівненськими ОСББ досвід реалізації проєктів за допомогою муніципальних програм.

Нині Рівне по праву вважається лідером України із запровадження енерго­ефективних заходів. А торік, до всього, стало першим містом, де написали власну програму «Енергодім-Рівне».

На яку підтримку з боку міської влади можуть розраховувати рівненські об’єднання співвласників у цьому році? Про це розмова журналіста «7 днів» із заступником міського голови Рівного, депутатом Рівнеради від «Європейської Солідарності» Сергієм Васильчуком.

– Сергію Миколайовичу, давайте спершу окреслимо, що собою являє спільнота ОСББ Рівного.

– Щоб склалася повна уявна картина, скажу, що загалом житловий фонд міста складається із 1 291 житлового багатоповерхового будинку, з яких 21 – відомчі. На кінець минулого року в Рівному зареєстровано 568 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, 22 житлово-будівельних кооперативи (ЖБК, ОК). Якщо зважити на той факт, що в 2013 році у нас нараховувалося 161 ОСББ, а нині об’єднання співвласників функціонують майже в половині всіх багатоповерхівок Рівного, то прогрес очевидний.

Звісно, за ці роки відбулися суттєві зміни у програмах підтримки ОСББ. Збільшилася їхня кількість, зросли обсяги фінансування і число об’єднань співвласників, які завдяки цим програмам поліпшили умови свого проживання.

Програми підтримки ОСББ

– На яку підтримку з боку міської влади рівненські об’єднання співвласників можуть розраховувати в цьому році?

– Звичайно, життя на місці не стоїть. Отож, до вже перевірених роками додалася нова програма – «Енергодім-Рівне» на 2020-2023 роки. До речі, Сергій Васильчук є її співавтором, – (прим. ред.).

Щодо перевірених, то йдеться насамперед про Муніципальну програму сталого розвитку, яка започаткована у нас за сприяння Програми розвитку ООН в Україні ще 2004 року. Щоправда, спочатку вона не користувалася великим попитом, бо мало хто з мешканців міста наважувався братися за реалізацію проєктів на умовах співфінансування. Втім, десь із 2009-го справа зрушила з місця і з кожним роком почала зростати кількість затверджених проєктів, а в 2017 році їх число досягло рекордної кількості – 116.

Збільшувалися й суми виділених на «муніципалку» з міського бюджету коштів. Якщо, наприклад, у 2013-му це було 3,7 млн грн, то у 2018-му – 49 млн. Що стосується минулого року, то впродовж 2019-го реалізовано 87 проєктів загальною вартістю 62 млн гривень, 42 млн з яких – кошти міського бюджету, 20лн – внесок мешканців багатоповерхівок.

diahrama

Дедалі більшої популярності набирає Програма термомодернізації багатоквартирних будинків Рівного, яка передбачає відшкодування з міського бюджету частини кредитних коштів, залучених об’єднаннями у банківських установ на впровадження енергоефективних проєктів. Так, скажімо, за 2017 – 2018 роки 68 ОСББ Рівного взяли в банках позик на 58,5 млн грн і впровадили 79 енергоефективних проєктів. Відшкодування з міського бюджету склало 18,6 мільйона. А торік у Програмі термомодернізації взяло участь 81 ОСББ, які залучили 38,2 мільйона гривень кредиту і яким відшкодовано з міського бюджету 10,2 млн.

Рівне – лідер за обсягами залучених «теплих» кредитів

– Це дозволило Рівному очолити всеукраїнський рейтинг із впровадження енергоефективних заходів.

– Згідно з рейтингами Держенергоефективності України Рівне два роки поспіль є лідером серед інших міст за обсягами залучених «теплих» кредитів, а також за обсягами виділених із міського бюджету коштів на співфінансування енергоефективних проєктів. Так, ОСББ нашого міста за період дії урядової програми взяли 93,4 мільйона гривень «теплих» кредитів, що становить 14% від залучених кредитів в цілому по Україні.

До слова, Рівне є лідером із впровадження заходів з енергоефективності не тільки за абсолютними, а й загальними величинами. Більше того, ми знову першими в Україні написали й презентували торік власну програму «Енергодім-Рівне».